Garrett fémkereső kapuk működésének ismertetése

garrett-femdetektor-kapu1

Tisztelt Ügyfeleink!

Több, mint 13 éves piaci szereplés után összefoglaljuk hasznos előtanulmányként, hogy a Garrett fémdetektor kapukkal kapcsolatban a megrendelők mely dolgokat nem gondolnak át, mit várnak el tévesen egy Garrett fémkereső kaputól. Mivel ezeket az információkat minden értékesítés előtt megosztjuk és megbeszéljük ügyfeleinkkel, így most honlapunkon is közzé tesszük, hasznos anyagként. Kezdőként beleszaladtunk kellemetlen helyzetbe, amikor a kapu összeszerelését követően derültek ki a félreértések a működésről, mára persze, az alapos egyeztetés, szűrés után, ez már nem fordulhat elő, és vásárlóink a megvásárláskor szinte minden fontos tudnivalóval rendelkeznek a fémdetektor kapukról, azok működéséről, hiányosságairól stb.

1. a Garrett fémkereső kapu feladata a fémtárgyak detektálása, amit el is végez

A fémkereső kaput vásárlók nagy többsége, azért végzi el a beruházást, hogy megvédje gyártott termékeit, hogy azok ne juthassanak ki a gyárból. Amibe azonban sokszor nem gondolnak bele, hogy a detektoros kapu nem tanítható meg, hogy csak azokra a termékekre-tárgyakra jelezzen, amelyek a megrendelők számára értékesek, hanem azokra is jelezni fog, ami számukra értéktelen, azaz egy átlagos civilen levő karórára, esetleg ékszerre, telefonra, táskára stb…. Sajnos előfordult, hogy egy nagy gyár igazgatója, aki apró fémtárgyak keresésére rendelt kaput, intsallálás után áthaladt a laptopjával a kapu alatt és kifigásolta, hogy miért jelez rá a fémdetektor, mikor ő a kis tárgyakat szeretné kijeleztetni. Javasoltuk a röntgen berendezést. Összefoglalva, fémdetektor kapu beszerzése előtt józanul gondoljuk át, hogy azok, akik detektálva lesznek, milyen fámtárgyakkal rendelkeznek, azok mekkorák, ha akkorák, vagy nagyobbak, mint amit keresünk, számoljunk vele, hogy ki lesznek jelezve, hacsak az ellenörzendő személyeket nem fémmentesítjük a vizsgálat előtt….

Amennyiben a keresett tárgyak nagyobban (pl. csaptelep), úgy a kapuk érzékenységét csökkenthetjük, így nem fog jelezni pl. egy kisebb kulcsra, egy kis aprópénzre vagy karórára…

Összefoglalva, ha nem fémmentesítjük a vizsgálandó személyt, és a detektor kapu magas érzékenységen dolgozik elmondható, hogy szinte minden civilnél be fog jelezni, mert rendelkeznek fémtárgyakkal, fém kiegészítőkkel az emberek…

2. a Garrett fémkereső kapus detekátláshoz célszerű a vizsgált személy fém-mentesítése

Abbaz an esetben ha csak nagyméretű tárgyakat keresünk, egy átlagos civilen található fémek eltávolítása nem szükséges. A kapukat ugyanis be lehet állítani úgy, hogy a kisebb fémtárgyakat ne jelezze ki, ilyenkor csak a nagyobb fémtestekre lesz érzékeny. Viszont ha azt akarjuk, hogy kicsi fémtárgyakat is jelezzen, ezekkel számoljunk:

 • szinte minden civilnél be fog jelezni, ha detektálás előtt nem fém-mentesítjük (telefon övcsat…)
 • a detektálás lassúvá válik, mert a kapu mindenkinél jelezni fog
 • a tömeg feltorlódik
 • a tömeg idegessé válik
 • kellemetlen helyzet alakulhat ki

3. a Garrett fémkereső kapuk nem végeznek 100%-os fémdetektálást

A detektoros kapuk nem képesek a legapróbb fémtárgyak detektálsára. Összefoglaljuk a leggyakrabban elhangzott ismertetéseket, tapasztalatokat ezzel kapcsolatosan:

 • a detektoros kapuink kb. egy 20 ft-os méretű (lapját, nem az élét) látható, összefüggő, egységes fém-felületet már képesek detektálni ha a fémtest a panelokhoz közeli mezőbe esik a kapun belül. Az annál kisebb fém felület attól függően lehet detektálva, hogy milyen felületet látnak meg belőle a panelekben elhelyezett érzékelő tekercsek.
 • egy 20ft-os lapjánál kisebb fém-felület már nem biztos, hogy detektálható
 • egy 20 ft-os felületénél jóval kisebb fémtárgy, szinte biztos, hogy nem detektálható
 • egy drót szálakból álló vezeték, akár lehet 1 kg-os is, szinte biztos, hogy nem detektálható (réz elsősorban), mivel a drótok között nincs összefüggő fizikai kapcsolat
 • ha ebből a drótkötegből egy szálat kihúzunk, és összekötjük, már ki lesz jelezve
 • a drótok, elsősorban azok közül is a réz, nem nagyon detektálható, hiába a sok drót szál, a kapuk ezt nem adják össze
 • pár grammos, 1-2 cm-es stb. fémtárgyak szinte biztos, hogy nem lesznek detektálva

4. mibe nem gondol bele egy fémdetektor kaput vásárló?

sajnos legtöbbször abba, hogy jelezni fogja a fémet!!!!

Sok-sok esetünk volt, ahol a kapu beindítása után, kissé csalódottan tapasztalta a megrendelő, hogy a kapu szinte mindenkinél jelez. Igen, mint azt feljebb részleteztük, egy átlagos ember rendelkezik fémtárgyakkal, és azokra a kapu jelezni fog. Felmerül a kérdés, hogy akkor mi értelme volt a kapu megvásárlásának, ha úgyis mindenkinél bejelez? Ezúton is tájékoztatjuk vásárlóinkat, hogy célszerű a vizsgált személyek fém-mentesítése, vagy számoljanak azzal, hogy a kapu szinte kivétel nélkül jelezni fog a személyek áthaladásakor. Mivel szeretnénk elkerülni, hogy egy kapu üzembe helyezése után derüljenek ki ezek a részletek, így itt az előzetes tájékoztatás.

5. hova tegyük a Garrett fémkereső kaput?

Kapuink szél és esővédett helyszínen telepíthetők, kb. 1 m-re minden, zavaró esetleg mozgó fémtárgytól. Stabil, vízszintes padlóra, ahova javasolt 4 db, kb. 8-10 cm mély furattal rögzíteni.

6. Hol kap áramot a Garrett fémkereső kapu?

A detektor kapuba mindkét panel alján csatlakoztathatjuk az áramot, vagy felülről, közvetlenül az elektronika egységbe

7. mekkora a helyigénye?

garrett-pd-6500i-telepitesi-alaprajz

2 db Garrett PD6500i helyigénye

 

8. Mi az mit szinte biztos, hogy nem jelez ki?

Tapasztalataink alapján elmondhatjuk, hogy szinte biztosan nem jelzi ki a

 • réz drótokat, nem összefüggő felületű apró, 1-2 cm-es réz, nemesfém tárgyakat
 • apró, nem összefüggő felületű, 1-2 cm-es fémtárgyakat
 • kb. a 20 ft-os lapjánál kisebb,  nem egységes felületű fémtárgyakat, a detektoros kapuban elhelyezkedéstől függően
 • egy pengét, ha annak az élét látja az oldalpanelben levő tekercs
 • egy ötvözet csavarhúzót, ha az oldalpanel kicsi felületet lát a tárgyból

9. Mire érzékenyebb, mire nem? Forma, mint befolyásoló tényező

A fémkereső kapu a legérzékenyebb a mégnesezhető fémekre, így vas-acél. Legkevésbé a kevésbé a nem mágnesezhetőkre pl. réz… Mint azt már leírtuk, nagyon fontos, hogy a detektált tárgynak milyen az alakja, formája… A szép, zárt, egységes formák (kulcs, karika, fegyver, telefon) minden esetben jobban érzékelhetők, mint pl. egy nem zárt (drót, vezeték, rugó, spirál…) fémtárgy.

 

 

 

 

A Metector Kft. importőre az alábbi cégeknek: